MARC KRONE
'Wil je weer jong zijn? Vergeet make-up: ga naar het theater.'
HOMEOPERA & OPERETTEMUZIEKTHEATERMISSIEPERSCV & FOTOCONTACTANDEREN
De pers over: 'PECHEURS DE PERLES'
День - Kharkiv 3 november 2017

Dit is waar dromen van zijn gemaakt

"Les Pêcheurs de Perles" verovert Kharkov met de première in het Opera and Ballet Theatre.

In het Opera en Ballet Theater Kharkov vond afgelopen donderdag de première van de opera "Les Pêcheurs de Perles" plaats. Dit vroege werk van Georges Bizet is bij uitstek een lyrische opera. De productie was het resultaat van een samenwerking van Kharkiv met Nederlandse creatives en het resultaat overtrof alle verwachtingen.
Alle uitvoeringen zijn uitverkocht.
De Nederlanders hielden zelf audities en gingen daarmee voorbij aan de automatische traditionele verdeling van rollen die in dit theater usance zijn.
Jonge solisten kregen de kans zich te bewijzen: Julia Antonova als Leila, Maxim Ledenev als Nadir, Nikita Marinchak en Vladimir Efimenko als Zurga en oudgediende Yury Kudryavtsev als de hogepriester Nurabad.
De regisseur grapte in een interview dat ze een echt waardevolle "parels" in de Kharkov Opera hadden gevonden en dat die binnenkort getoond zouden worden in Nederland.
Iedereen weet dat de Oekraïense stemmen in Europa worden gewaardeerd maar de makers van "Les Pêcheurs de Perles" hebben ze niet alleen gebruikt, ze creëerden een schouwspel van nog onbekende kwaliteit door te zodanig met de solisten te werken dat ze leerden om op hun eigen menselijke emoties te vertrouwen. Er werden nieuwe methoden van acteren onderwezen en geleerd en er werdt een zacht en lyrisch geluid ontwikkeld.
Ook de meesters van decor, kostuum en choreogafie zochten naar de authenticiteit bij het creëren van het toneelbeeld die maximaal effect heeft.
Daarom zag, al voor het bereiken van Europa, de Kharkov-uitvoering er al Europees uit: op een verfijnde, moderne manier, maar zonder de kunstmatige kunstgrepen die vaak zo in de mode zijn vandaag de dag.
De muziek, anderhalve eeuw geleden geschreven door Bizet, bood, tegen de achtergrond van oosters van exotisme, een geweldige klankbord om een oude geschiedenis op een nieuwe manier te vertellen.
Het resultaat was een parabel over de valkuilen van het leven en van personen in de greep van een provocerende liefde ...

Alexander CHEPALOV, Kharkov

"Parelvissers" op de top van de vocale Olympus


resume marc krone
De Pers over: DIE STUMME SERENADE
OperaNederland****
Regisseur Marc Krone toonde met zijn enscenering van ‘Die lustige Witwe’ al dat hij een feilloos gevoel heeft voor het lichte genre en ook in ‘Die stumme Serenade’ voert hij een eersteklas regie. Krone haalt het beste uit de zangers, laat ze de hele zaal bespelen en bezingen en weet hun opkomsten uitstekend te benutten.

NRC ****
Regisseur Marc Krone laat de jonge zangers van Dutch National Opera Academy effectief bloedserieus schmieren.

VPRO****
Die stumme Serenade: vergeten pareltje schittert zoals het bedoeld was.

Telgraaf*****
Marc Krone tekent voor een smaakvolle regie met subtiel aangezette humor: als theater dik in orde.

PaperPress (Berlin)
Das war das Beste, was ich bisher bei Young Euro Classic erlebt habe


resume marc krone
De pers over: DIE LUSTIGE WITWE
Opera Nederland****
‘Die lustige Witwe’ is een tijdloze en universele operette. Ook nu ten tijde van economische crises is het verhaal over staatsbankroet, menselijke tekorten en zwakheden actueel. Het werk, is dan ook niet gebaad bij extra modernisering door regietheater met aanvullingen en psychologisering en regisseur Marc Krone heeft dit voor zijn enscenering van ‘Die lustige Witwe’ bij de Internationale Opera Producties feilloos aangevoeld.

bio marc krone
De pers over: EEN AVOND MET KURT WEILL
De Volkskrant
Marc Krone slaat de spijker op de kop met deze "Avond met Kurt Weill" Zijn sobere encenering maakt deze avond des te aangrijpender.

resume marc krone
De pers over: 'DER ZIGEUNERBARON'
NRC-Handelsblad ****
Operette zoals die ooit was bedoeld!
Het zijn tegenwoordig retrotijden, ook in het zich opnieuw uitvindende operetteland. Zo keert de nieuwe productie van Strauss' Der Zigeunerbaron, die de komende weken door het land toert, terug naar de oorsprong van het genre. En dat is niet de grenzeloze onbenulligheid, waaronder het verschijnsel operette decennia heeft geleden, maar de mix van cabareteske komedie en vileine maatschappijkritiek.
Krone weet Der Zigeunerbaron te presenteren met de dubbele handgrepen van de eigentijdse operaregie. Dat leidt tot een parodistische tekening van het holle en hypocriete gedrag van autoriteiten, waarbij de operette zelf wordt uitgevoerd als een ironisch, soms wrang stijlcitaat. Ook zijn er verwijzingen naar andere genres: de zigeuners doen denken aan de pittoreske armoemusical Les misérables, verliefdheid heeft het aanzien van de balkonscène in Shakespeare's toneeldrama Romeo en Juliet. Multicultureel en internationaal is ook de adequate en deels wisselende vocale bezetting van deze productie: koor en orkest komen uit Oekraïne, zangers komen uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland.
Wie oog wil hebben voor al die dubbelzinnigheid beleeft een mooie avond.


Steenwijker courant****
Tijdloze Zigeunerbaron.
Marc Krone heeft met deze productie een statement willen maken. Geen modernisering, maar een tijdloze weergave. Wie dus naar de Meenthe was gekomen in de veronderstelling kroonluchters en kokette pofmouwtjes te zien in een oubollig laat 19e eeuws decor werd in deze enscenering op een ander spoor gezet. Zonder te vervallen in historisering of oppervlakkige lolbroekerij toonde Krone de menselijke dilemma's zonder opsmuk. Het minimale decor was letterlijk in een handomdraai veranderd. Veel jong talent op het toneel maakte van deze Zigeunerbaron een volwaardige tegenhanger van zijn opvolger: de musical. Marc Krone is er in geslaagd dankzij vlotte choreografie en kostuums een brug te slaan tussen toen en nu. Een prestatie van formaat!

resume marc krone