MARC KRONE
'De kracht van een regisseur meet je af aan zijn kunde anderen te laten schitteren.'
HOMEOPERA & OPERETTEMUZIEKTHEATERMISSIEPERSCV & FOTOCONTACTANDEREN
De Pers over: DIE STUMME SERENADE
OperaNederland****
Regisseur Marc Krone toonde met zijn enscenering van ‘Die lustige Witwe’ al dat hij een feilloos gevoel heeft voor het lichte genre en ook in ‘Die stumme Serenade’ voert hij een eersteklas regie. Krone haalt het beste uit de zangers, laat ze de hele zaal bespelen en bezingen en weet hun opkomsten uitstekend te benutten.

NRC ****
Regisseur Marc Krone laat de jonge zangers van Dutch National Opera Academy effectief bloedserieus schmieren.

VPRO****
Die stumme Serenade: vergeten pareltje schittert zoals het bedoeld was.

Telgraaf*****
Marc Krone tekent voor een smaakvolle regie met subtiel aangezette humor: als theater dik in orde.

PaperPress (Berlin)
Das war das Beste, was ich bisher bei Young Euro Classic erlebt habe.

bio marc krone


De pers over: DIE LUSTIGE WITWE
Opera Nederland****
‘Die lustige Witwe’ is een tijdloze en universele operette. Ook nu ten tijde van economische crises is het verhaal over staatsbankroet, menselijke tekorten en zwakheden actueel. Het werk, is dan ook niet gebaad bij extra modernisering door regietheater met aanvullingen en psychologisering en regisseur Marc Krone heeft dit voor zijn enscenering van ‘Die lustige Witwe’ bij de Internationale Opera Producties feilloos aangevoeld.

bio marc krone
De pers over: EEN AVOND MET KURT WEILL
De Volkskrant
Marc Krone slaat de spijker op de kop met deze "Avond met Kurt Weill" Zijn sobere encenering maakt deze avond des te aangrijpender.

resume marc krone
De pers over: 'DER ZIGEUNERBARON'
NRC-Handelsblad ****
Operette zoals die ooit was bedoeld!
Het zijn tegenwoordig retrotijden, ook in het zich opnieuw uitvindende operetteland. Zo keert de nieuwe productie van Strauss' Der Zigeunerbaron, die de komende weken door het land toert, terug naar de oorsprong van het genre. En dat is niet de grenzeloze onbenulligheid, waaronder het verschijnsel operette decennia heeft geleden, maar de mix van cabareteske komedie en vileine maatschappijkritiek.
Krone weet Der Zigeunerbaron te presenteren met de dubbele handgrepen van de eigentijdse operaregie. Dat leidt tot een parodistische tekening van het holle en hypocriete gedrag van autoriteiten, waarbij de operette zelf wordt uitgevoerd als een ironisch, soms wrang stijlcitaat. Ook zijn er verwijzingen naar andere genres: de zigeuners doen denken aan de pittoreske armoemusical Les misérables, verliefdheid heeft het aanzien van de balkonscène in Shakespeare's toneeldrama Romeo en Juliet. Multicultureel en internationaal is ook de adequate en deels wisselende vocale bezetting van deze productie: koor en orkest komen uit Oekraïne, zangers komen uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland.
Wie oog wil hebben voor al die dubbelzinnigheid beleeft een mooie avond.


Steenwijker courant****
Tijdloze Zigeunerbaron.
Marc Krone heeft met deze productie een statement willen maken. Geen modernisering, maar een tijdloze weergave. Wie dus naar de Meenthe was gekomen in de veronderstelling kroonluchters en kokette pofmouwtjes te zien in een oubollig laat 19e eeuws decor werd in deze enscenering op een ander spoor gezet. Zonder te vervallen in historisering of oppervlakkige lolbroekerij toonde Krone de menselijke dilemma's zonder opsmuk. Het minimale decor was letterlijk in een handomdraai veranderd. Veel jong talent op het toneel maakte van deze Zigeunerbaron een volwaardige tegenhanger van zijn opvolger: de musical. Marc Krone is er in geslaagd dankzij vlotte choreografie en kostuums een brug te slaan tussen toen en nu. Een prestatie van formaat!

resume marc krone