MARC KRONE
'De kracht van een regisseur meet je af aan zijn kunde anderen te laten schitteren.'
HOMEOPERA & OPERETTEMUZIEKTHEATERMISSIEPERSCV & FOTOCONTACTANDEREN
projectnaam
FINGALup
BN de STEM
De première van Fingal dankt zijn overrompelend succes niet alleen aan de prima ingetogen sobere regie van Marc Krone, maar ook aan de uitstekende bijdragen van de krachtige solisten Marcel van Dieren en Franka van Dommelen.


Fingal is een opera, geschreven door Edward Krug. De partituur is tijdens WO II bij het bombardement op Dresden verloren gegaan.Componist en musicoloog Martyn Smits hercomponeerde de opera vanaf het piano-uittreksel. Het verhaal: Starno, koning van Lochlin, raakt tijdens een reis door Morwen in een hevige strijd verwikkeld met de koning aldaar, Fingal.
Fingal verslaat Starno en neemt hem gevangen. Grootmoedig als Fingal is, schenkt hij Starno de vrijheid en laat hem terugvaren naar zijn vaderland Lochlin. Starno voelt zich echter vernederd – hij was liever gestorven in de strijd – en besluit Fingal met een list naar Lochlin te lokken om hem daar te doden. Hij nodigt Fingal uit voor een feest en biedt hem de hand van zijn dochter Agandecca. Fingal, die in zijn jeugd al vurig verliefd was op Agandecca, twijfelt geen moment en vaart direct naar Lochlin om daar het bruidsfeest te vieren en Agandecca naar Morwen mee te nemen als zijn vrouw.
Bij een jachtpartij wil Starno Fingal ombrengen, maar als hij op zijn rivaal schiet, springt Agandecca voor Fingal, zodat Starno zijn eigen dochter vermoordt.
Orkest Martyn Smits
Regie, licht en decor Marc Krone
   
Fingal Marcel van Dieren
Agondecca Franka van Dommelen
Fingals Mannen Mannenkoor ConcordiaKlik in de foto om te vergroten, gebruik spatiebalk om naar de volgende foto te gaan. projectnaamfoto: Marc Krone projectnaamfoto: Marc Krone projectnaamfoto: Marc Krone projectnaamfoto: Marc Krone
Speelperiode 2008-2009