MARC KRONE
'Wil je weer jong zijn? Vergeet make-up: ga naar het theater.'
HOMEOPERA & OPERETTEMUZIEKTHEATERMISSIEPERSCV & FOTOCONTACTANDEREN
Der Zigeunerbaron
DE ZIGEUNERBARONup
NRC-Handelsblad****
Operette zoals die ooit was bedoeld
Het zijn tegenwoordig retrotijden, ook in het zich opnieuw uitvindende operetteland. Zo keert de nieuwe productie van Strauss' Der Zigeunerbaron, die de komende weken door het land toert, terug naar de oorsprong van het genre. En dat is niet de grenzeloze onbenulligheid, waaronder het verschijnsel operette decennia heeft geleden, maar de mix van cabareteske komedie en vileine maatschappijkritiek.
In het programmaboek van Der Zigeunerbaron publiceert regisseur Marc Krone een traktaat over de actualiteit van deze operette. Die gaat niet zozeer over eind goed, al goed, maar vooral over eigentijdse zaken: de multiculturele gemeenschap, rangen en standen, normen en waarden, de jacht op status en rijkdom, de strijd tussen de nouveau riche en de have nots, lichtzinnig begonnen oorlogen en schaarse ware liefde.

Krone weet Der Zigeunerbaron te presenteren met de dubbele handgrepen van de eigentijdse operaregie. Dat leidt tot een parodistische tekening van het holle en hypocriete gedrag van autoriteiten, waarbij de operette zelf wordt uitgevoerd als een ironisch, soms wrang stijlcitaat. Ook zijn er verwijzingen naar andere genres: de zigeuners doen denken aan de pittoreske armoemusical Les misérables, verliefdheid heeft het aanzien van de balkonscène in Shakespeare's toneeldrama Romeo en Juliet.
Multicultureel en internationaal is ook de adequate en deels wisselende vocale bezetting van deze productie van de nederlandse Pool Zdzislav Supierz. Koor en orkest komen uit Oekraïne, zangers komen uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Heel mooi gisteravond: Maartje Rammeloo als de zigeunerprinses Saffi. Wie oog wil hebben voor al die dubbelzinnigheid beleeft een mooie avond. En de muziek van Johann Strauss blijkt opnieuw onvergankelijk.


Waardering: ****
Dick Idema
Steenwijker courant
Tijdloze Zigeunerbaron.
Marc Krone heeft met deze productie een statement willen maken. Geen modernisering, maar een tijdloze weergave. Wie dus naar de Meenthe was gekomen in de veronderstelling kroonluchters en kokette pofmouwtjes te zien in een oubollig laat 19e eeuws decor werd in deze enscenering op een ander spoor gezet. Zonder te vervallen in historisering of oppervlakkige lolbroekerij toonde Krone de menselijke dilemma's zonder opsmuk. Het minimale decor was letterlijk in een handomdraai veranderd. Veel jong talent op het toneel maakte van deze Zigeunerbaron een volwaardige tegenhanger van zijn opvolger: de musical. Marc Krone is er in geslaagd dankzij vlotte choreografie en kostuums een brug te slaan tussen toen en nu. Een prestatie van formaat!


Componisten pagina
Operette zoals die ooit was bedoeld
Artistiek duo Pieter Cox (muzikaal leider) en Marc Krone(Regisseur) van de jongste productie van Internationale Opera producties, de Zigeunerbaron van Strauss, zetten de afgelopen week een overtuigende een authentieke productie neer. Cox die jarenlang verbonden was aan Nederlands enige professionele operavoorziening de Hoofdstad Operette, en na het faillissement daarvan mede het Nederlands Operette Theater oprichtte, stelt zijn ervaring nu in dienst van Internationale Opera producties. Daarmee is hij bij alle drie de grote operette initiatieven in het Nederlandse muziekleven van de afgelopen 70 jaar betrokken. Dat is een unieke positie, zeker waar hij al een decennium pleit voor het afleggen van het hoempa-pa en tralala imago van operette en het genre in breed historische muziektheatraal perspectief tracht te plaatsen. In samenwerking met regisseur Marc Krone is dit overtuigend en succesvol gelukt: "Operette zoals die ooit was bedoeld (NRC 21/1/2010) waarin integer en genuanceerd wordt gemusiceerd, met groot drama intieme verstilling een schijnbare luchtigheid, en uitstekend, en voor operette begrippen uitzonderlijk, is uit geregisseerd. Hulde aan dit duo en aan cast en ensemble die muzikaal zeer voldoen (oost-Europees orkest dat westers musiceert, adequate vertolkingen door ballet en Barinkay/Schargerl, Czipra/Schneider en Saffi/Khosrowi Rammeloo) en fraai klein acteren zelfs, in de onbeduidendste rol in de verste bühne uithoek. Aanrader!

resume marc kronevoor de volgende video: klik op de cijfers
1. BIKKA 23-12-09
2. BIKKA 24-12-09
3. BIKKA 04-12-09
4. Trailer
jQuery Slideshow
Muzikale leiding Pieter Cox
Regie Marc Krone
Set Karel Spanhak
Kostuums Marrit van der Burgt
Choreografie Thao Nguen
   
Barinkay Andreas Schargl
Saffi Maartje Rammeloo/Christia Khosrowi
Cipra Rita-Lucia Schneider
Zúpan Bert Simhoffer
Arsena Svea Johnsen
Carnéro Stan Lambregts
Homonay Dieter Goffing
Mirabella Daniella Buijck
Ottokar Rik van de Rijdt
De productie beleefde zijn premiere in Cherkassy (Oekraine) op 23 december 2009 en in Nederland in Tiel op 15 januari 2010.